Giulgiul din Torino


1. Giulgiul din Torino.



            Giulgiul din Torino este unul dintre obiectele arheologice cele mai studiate din lume. Conform tradiţiei, Giulgiul este linţoliul funerar în care a fost înfăşurat Isus după ce a fost coborât de pe cruce. Această tradiţie este foarte veche. Deşi documentarea privitoare la Giulgiu este neîntreruptă, de abia începând cu anul 1353 informaţiile, aparţinând lui Geoffroy di Charny (Lerey-Franţa), sunt mai precise.
Din 1578 este păstrat la Torino unde a fost transferat pentru a scurta obositoarea călătorie a Sfântului Carol Boromeu care voia să-l venereze, ţinându-şi astfel jurământul făcut pentru eliberarea oraşului Milano de ciumă. 




  Giulgiul păstrat la Torino

  Giulgiul este o ţesătură de fibră de in pur, în spin de peşte, lung de 4,36 metri şi lat de 1,10 metri. Greutatea lui este de 225 gr/mp. Ţesătura confecţionată manual era considerată pentru acele timpuri o stofă foarte fină. Ţesătura este clasificată de categoria ”Z”, ceea ce înseamnă că originea ei este sirio-palestiniană.
 De-a lungul pânzei apar urmele frontale şi dorsale ale unei figuri umane





În timpul expunerii din 1898, avocatul din Torino, Secondo Pia, a fost autorizat să-l fotografieze. A fost ca un şoc constatarea faptului că, negativul fotografic arăta imaginea pozitivă a unui om răstignit, cu faţa maiestuoasă, de o blândeţe impresionantă şi cu trupul bine proporţionat.





   

Commenti

Post popolari in questo blog